Sanasto

Välineisiin ja rataan liittyvät termit:

Avauspaikka, tii (engl. tee): Alue, jolta kunkin väylän ensimmäinen heito on heitettävä

Heittopaikka (engl. lie): Sääntöjen määräämä kohta, josta seuraava heitto on heitettävä

Kori (engl. basket): Yleisimmin käytetty väylämaalityyppi

Lähestymiskiekko, midari (engl. midrange): Kiekko, joka on lento-ominaisuuksiltaan putterin ja väylädraiverin välissä. Lentää hieman putteria nopeammin, mutta feidi on väylädraiveria maltillisempi.

Merkkauskiekko (engl. marker disc): Kiekko, jota käytetään heittopaikan merkitsemiseen. Voi olla joko viimeksi käytetty kiekko tai erillinen minikiekko.

Minikiekko (engl. mini marker disc): Pieni kiekko, jota käytetään heittopaikan merkitsemiseen.

OB (engl. out of bounds): Pelialueen ulkopuolinen alue. OB:lle heittämisestä seuraa rangaistusheitto. Harrastepelaamisessa rangaistusheittoja ei ole pakko laskea, mutta OB-alueelta ei saa missän tilanteissa pelata. OB-alueet ovat joko radan ulkopuolisia alueita (teitä, peltoja tai muita yksityisiä alueita), joiden käyttäminen ei ole sallittua tai alueita, joilta pelaaminen on vaarallista tai muuten mahdotonta (jyrkänteet, vesialueet, viereinen väylä jne). Älä koskaan heitä OB-alueelta, vaan palaa kohtaa, josta kiekkosi meni rajan yli.

Ihannetulos (engl. par): Kullekin väylälle määritelty laskennallinen ihannetulos. Frisbeegolfissa par-tuloksen määrittämiseen ei ole tarkkaa säännöstöä. Yleensä käytetään golfista suoraan lainattua kaavaa ”Väylällä tarvittavien hyvien heittojen määrä + kaksi”. Näin esim. suoran ja esteettömän 50-metrisen väylän par-luvuksi tulee 3. Jotkut ratamestarit ovat hieman tiukentaneet tulkintaa, ja määrittäneet par-tuloksen siten, että se on ”tulos, jonka hyvä pelaaja lähes poikkeuksetta saa ko. väylällä”. Näin em. 50-metrisen väylän par voisikin olla 2.

Pakollinen kierto, mando (engl. mandatory): Väylälle merkitty kohta, joka on kierrettävä tietyltä puolelta. Voi olla myös portti (tuplamando, engl. double mandatory), jolloin kiekon on mentävä merkittyjen kohtien välistä. Myös kolmois- tai neloismandoja on nähty, jolloin kiekon lentorataa on rajattu jokasuunnasta. Mikäli heittosi ohittaa mandon väärältä puolelta, tulokseesi lisätään rangaistusheitto ja peli jatkuu rangaistusalueelta.

Pituusdraiveri (engl. distance driver): Kiekko, joka on suunniteltu lentämään todella pitkälle. Yleensä sangen terävä ja leveäreunainen, mutta matalaprofiilinen kiekko.

Putteri (engl. putter): Kiekko, joka on tarkoitettu putteihin ja lyhyisiin lähestymisiin. Puttereilla on yleensä maltillinen feidi ja ne lentävät suoraan.

Rangaistusalue, droppari (engl. drop zone): Heittopaikka, jota voidaa käyttää väärinpelatun pakollisin reitin, OB:lle päätyneen heiton tai kadonneen kiekon jälkeen. Tarkista radan paikallissäännöistä, missä rangaistusalueet ovat käytössä ja miten niitä käytetään.

Rata: Yleensä 9 tai 18 väylää käsittävä kokonaisuus, joka pelataan kerralla.

Väylä: Radan osa, joka koostuu avauspaikasta ja väylämaalista, sekä niiden välisestä pelialueesta.

Väylädraiveri: Kiekko, jonka lento-ominaisuudet ovat lähestymiskiekon ja pituusdraiverin välissä. Voidaan heittää pidemmälle kuin lähestymiskiekko, mutta ei ole niin vaikea hallita kuin pituusdraiveri.

Väylämaali: Kohde, johon kukin väylä pelataan. Nykyisin yleensä maalikori.

Heittoihin liittyvät termit:

Annukka (engl. anhyzer): Heitto, jossa kiekko kaartaa vastakkaiseen suuntaan kuin kiekon loppufeidi. Heitetään siten, että kiekon heittäjää lähempänä oleva reuna on alempana kuin kiekon ulkoreuna.

Feidi (engl. fade): Heiton lopussa oleva jyrkähkö käännös, jonka kiekko tekee oikeakätisen rystyheitolla/vasenkätisen kämmenheitolla vasemmalle.

Hysse (engl. hyzer): Heitto, joka kaartaa koko matkan samaan suuntaan kuin feidi. Heitetään siten, että kiekon heittäjää lähempänä oleva reuna on ylempänä kuin kiekon ulkoreuna

Kämmenheitto (engl. forehand): Heitto, joka heitetään vartalon heittokäden puolelta, ja jonka aikana kämmen osoittaa kohti taivasta.

Rolleri (engl. roller): Heitto, jossa kiekko pyörii maata pitkin.

Rystyheitto (engl. backhand): Heitto, joka tehdään ”rystypuolelta”. Heiton aikana rystyset osoittavat pelaajasta poispäin.

Pelitilanteeseen liittyvät termit:

Albatrossi: Kolme alle väylän par-tuloksen

Birdie: Yksi alle väylän par-tuloksen

Bogey: Yksi yli väylän par-tuloksen

Eagle: kaksi alle väylän par-tuloksen

Pelilinja: Heittopaikan ja väylämaalin muodostama kuvitteellinen suora linja

Rangaistusheitto: Pelaajan tulokseen lisättävä heitto, joka voi aiheutua sääntörikkeestä, OB:lle päätyneestä heitosta tai pakollisen kierron noudattamatta jättämisestä.

Ryhmä: Niiden pelaajien joukko, jotka pelaavat radan yhdessä. Yleensä 3-5 henkeä. Suurempia ryhmäkokoja ei suositella, jotta pelaaminen olisi sujuvaa.

Triplabogi (engl. triple bogey): Kolme yli väylän par-tuloksen.

Tuplabogi (engl. double bogey): Kaksi yli väylän par-tuloksen.

Varaheitto: Pelin nopeuttamiseksi tehty heitto, jota voidaan käyttää jos on epäselvää, onko edellinen heitto päätynyt OB-alueelle tai on syytä epäillä, että kiekko on voinut kadota.

Varoitus: Tietyistä sääntörikkeistä voidaan antaa ensin varoitus. Virheen toistuessa siitä tuomitaan rangaistusheitto.

Kilpailutilanteeseen liittyvät termit:

Kilpailunjohtaja, TD: Kilpailun ”ylituomari”, joka tekee viimekätiset päätökset sääntötulkinnoista

Lohko (engl. pool): Niiden ryhmien joukko, jotka pelaavat radan yhtä aikaa. Isommissa kilpailuissa voi olla useampia lohkoja, jolloin eri pelaajat pelaavat tietyn kierroksen eri aikaan.

Luokka: Kukin pelaaja kilpailee aina yhdessä luokassa. Luokkiin osallistumista on voitu rajoittaa pelaajan iän, sukupuolen tai ratingin perusteella. Esimerkkejä luokista ovat ”Yli 40-vuotiaat” ja ”Alle 18-vuotiaat tytöt”. ”Avoin” -luokka on korkeatasoisin; siihen ei ole osallistumisrajoituksia. Luokan pelaajat ovat yleensä 19-39 -vuotiaita miehiä.

Pelaajakokous (engl. players´ meeting): Kilpailua edeltävä tilaisuus, jossa käydään läpi mahdolliset paikallissäännöt ja pelijärjestelyt.

Porrastettu lähtö (engl. staggered start): Pelitapa, jossa kukin ryhmä aloittaa kierroksen samalta väylältä tietyin väliajoin.

Yhteislähtö (engl. shotgun start): Pelitapa, jossa lohkon kaikki ryhmät aloittavat kierroksen samaan aikaan.

Aloita keskustelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *